tirsdag den 21. juli 2015

Antihelten

Vi lever i et samfund med stress og jag, men mange vil samtidigt have et liv med velbehag. Autoriteter, meninger og andre mennesker, er alle ting vi har et ansvar for at leve op til. Menneskerne i det senmoderne samfund spæner rundt i byen, mellem forskellige udstillingsvinduer, på jagt efter bekræftelse, tilfredsstillelse og lykke. Mennesket i dagens samfund er i det hele taget præget af hinandens holdninger og vaner, for på denne måde kan vi blive det menneske, andre drømmer om at være. Alt dette kan vi samle til tre ord ” Det kompetente menneske”. 

Mennesker i vores samfund har fået mange flere muligheder og valg, som hvert enkelt individ skal forholde sig til. Vi skal stå til ansvar for vores egne handlinger og beslutninger og forstå samfundets virkelighedbillede, for at danne vores egen identitet. Men hvad ville der ske hvis mennesket fratog sig dette ansvar, og i stedet gav sig til, at give sit menneskelige ansvar videre til det almægtige og større? Nogle vil mene at det ville føre til mere frihed og ro i hverdagen, som der vil føre til, at man lettere kan finde sit sande jeg. Men samtidigt ville det også føre til, at man trak sig tilbage fra samfundets normer og forventninger.

I det senmoderne samfund ville mange kalde sådan en person for en antihelt, da han fravælger succes og hårdt arbejde for i stedet at lave ingenting. Og så kan man jo stille spørgsmålet ”hvorfor ville denne person være en antihelt?” En betydelig grund til dette er, at vi lever i en verden, hvor vi bliver ved med at ændre os. Mange har et såkaldt image, de gerne vil leve op til, og mange har derfor også høje forventninger til sig selv. En betydelig grund, til at vi ændre os, er at vi vil blive til det menneske, eller den person, som vi ”tror” er en bedre version af os selv, og dette mener mange ikke kan opnås ved bare at sidde stille. Mange løber derfor også rundt mellem forskellige udstillingsvinduer i en fortumlet slingren efter det bedste. Og det er netop her, at mennesket i det senmoderne samfund kunne lære noget af den såkaldte antihelt, for hvad skal der egentlig til for at mennesket sætter farten lidt ned? Og hvad skal der til for at finde frem sin egen individuelle identitet.  den store verden?  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar